Cara periksa status BPJS, 1Suara

Setelah tidak membuat bayaran premium setiap bulan untuk masa yang lama, pengguna dikehendaki menyemak status kesihatan BPJS sebelum dibekukan atau disekat. Masalahnya adalah, sekarang insurans kesihatan ini dilancarkan oleh kerajaan, sangat penting untuk situasi tertentu, seperti penyakit tiba-tiba dan perlu dibawa ke hospital, dan tidak menanggung kos berlebihan.

Membayar premium setiap bulan adalah murah, mengikut kelas yang anda ambil dan disesuaikan dengan kebolehan anda berdasarkan pendapatan. Ia sepatutnya, jangan lewat membayar, apatah lagi sengaja lupa. Kerana, apabila anda sakit dan tiba-tiba segera menggunakan BPJS, bayar secara langsung, bukankah ia agak mahal?

Peraturan terbaru bahkan mengatakan bahawa jika ada pengguna yang terlambat membayar, mereka akan disekat dengan segera tanpa menunggu terlalu lama. Oleh itu, bagi anda yang lupa membayar bil BPJS, semak status terlebih dahulu sama ada ia masih aktif atau tidak.

Bagaimana untuk menyemak status kesihatan BPJS juga mudah, kami akan memberitahu anda mengenainya. Bermula dari mendaftar, bagaimana untuk menyemak status kepada faedah mempunyai BPJS. Dengan cara itu, anda kemudian akan mengekalkan keahlian anda demi insurans kesihatan pada masa akan datang.

Ketahui Terlebih Dahulu Cara Mendaftar BPJS Kesehatan

Sebelum kami memberitahu anda bagaimana untuk menyemak status masih aktif atau tidak menjadi ahli BPJS Kesehatan, memang anda mesti mendaftar untuk BPJS kesehatan dalam talian atau anda juga boleh datang ke pejabat.

Walau bagaimanapun, semasa wabak semasa, jika anda ingin mendaftar keahlian, disarankan untuk mendaftar secara dalam talian untuk mencegah penyebaran virus, kerana anda bertemu dengan banyak orang. Lebih-lebih lagi, jika dilakukan melalui dalam talian, tidak perlu beratur dan dapat menjimatkan masa.

BPJS adalah program yang dibangunkan oleh kerajaan untuk masyarakat pelbagai lapisan masyarakat, untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang baik dan terjamin.  Jadi, selepas didaftarkan, jangan lupa membayar premium. Sebagai peringatan, kerap periksa status kesihatan BPJS.

Segera, jika anda ingin mendaftarkan diri anda sebagai ahli, mendaftar dalam talian boleh dilakukan dengan cara berikut:

 1. Anda mesti terlebih dahulu melayari laman web rasmi BPJS kesehatan. Kemudian terdapat lajur senarai, klik padanya dengan mengikuti semua prosedur dan arahan di dalamnya.
 2. Lengkapkan borang dengan betul, dan wajib memasukkan nombor kad keluarga semasa serta e-mel aktif.
 3. Dapatkan nombor akaun maya  untuk membuat pembayaran melalui bank.
 4. Selepas membuat pembayaran, hanya kemudian cetak e-ID untuk dibawa ke pejabat cawangan apabila mengambil kad BPJS asal anda.
 5. Dalam proses pengambilan semula, anda dikehendaki membawa beberapa dokumen sokongan yang boleh anda ketahui melalui laman web.

Maklumat tambahan untuk anda, lebih mudah untuk mendaftar dalam talian, anda boleh terlebih dahulu memasang aplikasi mudah alih JKN dan mendapatkan beberapa faedah dalam menggunakan aplikasi telefon pintar.

Sebelum Menyemak Status BPJS, Mula-mula Ketahui Nombor Keahlian

Sebelum anda mendapat kad asal, tentu saja anda tidak tahu apa nombor keahlian yang sah. Ini juga membuat anda tidak dapat memeriksa status kesihatan bpjs atau bahkan bil.

Oleh itu, untuk maklumat lebih lanjut, anda dikehendaki mengetahui nombor keahlian terlebih dahulu, jadi anda ingin menyemak status, bil atau tarikh akhir, semuanya boleh diketahui.

Dalam melakukan langkah ini, ia agak mudah dan tidak memerlukan masa yang lama kerana ia hanya menggunakan telefon pintar, hanya dari 2 alternatif berikut:

 1. Melalui Aplikasi Mudah Alih JKN

Sebelum ini, anda memastikan anda telah memuat turun dan memasangnya di telefon, selepas log masuk itu dan melakukan langkah-langkah:

 • Pilih menu peserta
 • Masukkan NIK anda (Nombor Utama Ktp)
 • Klik carian dan kemudian nombor akan kelihatan.
 1. Semak dari Laman Web Rasmi

Masukkan laman web bpjs-kesehatan.go.id dan pergi terus ke menu semakan sumbangan BPJS, langkah seterusnya, iaitu:

 • Masukkan nombor NIK atau KK anda bersama-sama dengan tarikh lahir anda.
 • Masukkan kod pengesahan
 • Dan segera klik cek, kemudian rang undang-undang akan keluar serta nombor keahlian untuk dapat memeriksa status kesihatan BPJS.

4 Cara Menyemak  Kad BPJS Kesehatan Masih Aktif atau Tidak

Ramai orang kadang-kadang memberi tumpuan lebih kepada kerja mereka sahaja, jadi beberapa perkara yang mereka lupa. Salah seorang daripada mereka lupa membayar bayaran dari BPJS. Hal itu sering terjadi oleh rakyat Indonesia dewasa ini.

Memandangkan peraturan baru yang lewat membayar akan dibekukan serta-merta. Apabila mereka hanya ingat bahawa bayaran caruman perlu dibayar, segera semak status BPJS  anda  sama ada ia masih aktif atau tidak.

Nasib baik sekarang memeriksa status kesihatan BPJS agak mudah dan terdapat banyak cara yang boleh diambil. Apabila mengingati pembayaran bayaran, segera semak sebelum terlambat. Kerana membuka sekatan kemudian juga agak sukar dan memerlukan lebih banyak masa.

Kami mengesyorkan cara menyemak status dengan mudah yang boleh dilakukan oleh anda sebagai peserta BPJS tanpa perlu beratur ke pejabat cawangan bandar anda:

 1. Laman web

Peserta mesti sudah mengetahui laman web rasmi, bukan? Hanya log masuk terus oleh:

 • Masukkan nombor peserta, tarikh lahir, dan kod pengesahan pada menu cek sumbangan.
 • Selepas itu status dan butiran bayaran akan keluar pada skrin sepenuhnya.
 1. SMS

Ia juga boleh melalui SMS dengan format: BILL (ruang) Nombor keahlian. Hantar ke nombor 087775500400. Tunggu sebentar sehingga kemudian mendapat jawapan dari pusat.

 1. Permohonan

Sekiranya anda sudah mempunyai aplikasi JKN, ia sangat mudah dan bahkan boleh menjadi peringatan pembayaran tepat pada masanya. Bagaimana untuk menyemak status kesihatan BPJS melalui aplikasi, iaitu:

 • Log masuk dengan memasukkan nombor keahlian anda.
 • Selepas keluar dari menu, ketik bil. Kemudian, semua butiran pembayaran akan keluar serta status aktif atau tidak.
 1. WhatsApp

BPJS juga mempunyai akaun WhatsApp yang dikendalikan dari pusat Maklumat. Hanya menyimpan kenalan 08118750400. Sekiranya anda menghubungi WA, anda akan dibantu dengan maklumat yang diperlukan kemudian. Termasuk bagaimana untuk memeriksa status kesihatan BPJS.

Mengapa Anda Perlu Mendaftar Untuk Menjadi Ahli BPJS Kesehatan?

Setiap tahun, kerajaan sentiasa menyediakan dasar baru untuk program kesihatan ini, supaya rakyat Indonesia boleh mendapatkan perkhidmatan terbaik mengenai perubatan dan menjadikan negara ini sentiasa sihat.

Jika dibandingkan dengan syarikat insurans kesihatan yang lain, lebih baik anda mendaftar untuk BPJS hanya kerana terdapat banyak faedah yang diperoleh dengan satu kad pengenalan.

Walaupun pernah ada kes rasuah di institusi ini, tetapi semua sistem telah kembali dengan baik, dan bayaran bulanan telah stabil lagi. Jika anda bertanya, mengapa anda perlu mendaftar dengan perkhidmatan kesihatan kerajaan berikut, inilah sebabnya:

 1. Pertama, tentu saja, kerana pembayaran premium sangat murah setiap bulan.
 2. Bagi ibu yang akan melahirkan anak, boleh menerima kemudahan bersalin percuma.
 3. Semasa kehamilan, anda juga boleh melakukan ultrasound tanpa dikenakan bayaran berlebihan.
 4. Dengan satu perkhidmatan kesihatan ini, hampir semua risiko kesihatan akan ditanggung. Oleh itu, tidak perlu dikelirukan apabila anda perlu dimasukkan ke hospital, kerana sudah ada BPJS yang meliputi kos.
 5. Selepas mendaftar untuk menjadi peserta, tempoh menunggu tidak lama dan anda boleh menggunakannya dengan segera dan menikmati banyak kemudahan kesihatan.
 6. Selagi anda rajin membayar bayaran, anda boleh menjamin kesihatan peserta sepanjang hayat.

Pelbagai polemik memang wujud dalam perkhidmatan kesihatan ini. Hanya saja, sekarang pengurusannya baik dan anda dapat menjamin kesihatan anda pada masa akan datang dengan bergabung sebagai ahli. Sentiasa semak status kesihatan BPJS secara rutin supaya sumbangan tidak tertunggak atau dibekukan.

Baca Juga: