Memeriksa nombor NPWP :StopHoax

Memeriksa nombor NPWP  dalam talian sebenarnya sangat mudah. Dengan kewujudannya, seseorang tidak perlu datang ke pejabat cukai apabila pergi untuk memeriksa. Ini pastinya menjadikannya sangat mudah bagi pengguna. Keadaan yang berbeza berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini apabila akses internet tidak seperti sekarang. Kemudahan seperti ini tidak dirasai sama sekali.

TIN atau nombor pemastautin pembayar cukai sendiri sangat penting bagi seorang warganegara. Sebenarnya, nombor di dalamnya berfungsi sebagai nasihat yang diberikan oleh kerajaan kepada pembayar cukai. Dengan kemudahan ini, seseorang boleh melakukan pentadbiran cukai dengan lebih mudah. Kewujudannya juga merupakan tanda.

Nombor itu boleh menjadi identiti dan pengiktirafan diri seseorang. Dengan identiti ini, hak dan kewajipan boleh dijalankan dengan sempurna. Tetapi sekarang, terdapat banyak orang yang tidak tahu bagaimana memeriksa  nombor NPWP dalam talian. Sekiranya anda juga tidak tahu, inilah prosedurnya dengan mudah dan cepat.

Cara Menyemak Nombor NPWP  Dalam Talian

Untuk menyemak nombor NPWP  dalam talian, pelanggan boleh membuka laman web rasmi terlebih dahulu. Laman web itu sendiri berada di alamat ereg.pajak.go.id. apabila membukanya, ia akan dilihat beberapa lajur yang perlu diisi terlebih dahulu. Masukkan data sepenuhnya dan betul.

Setelah diisi, tunggu sedikit masa untuk penuding menuding ke e-mel. Terdapat perbezaan yang akan dilihat jika nombor itu masih aktif atau tidak. Jika ia aktif, nombor dan identiti pemilik akan muncul. Sekiranya tidak muncul, ini membuktikan bahawa NPWP belum aktif.

Untuk menyelesaikan masalah ini, pemilik perlu pergi ke pejabat cukai terdekat. Maklumkan masalah yang anda alami dan pegawai cukai akan mengaktifkan nombor tersebut. Setelah selesai, periksa nombor NPWP  dalam talian sekali lagi untuk membuktikan bahawa kad itu benar-benar aktif.

Sebenarnya, jika anda datang ke pejabat cukai, memeriksa keaktifan kad juga boleh dilakukan di sana. Walau bagaimanapun, anda perlu meminta pegawai untuk memeriksa aktiviti tersebut. Proses itu sendiri tidak lama jadi ia tidak akan mengambil terlalu banyak masa. Proses ini akan lebih cepat jika anda baru sahaja menggunakan perkhidmatan di pejabat cukai.

Masih ada cara untuk memeriksa  nombor NPWP  dalam talian. Caranya adalah melalui kring cukai. Nombor kring cukai itu sendiri ialah 1500200. Nombor telefon aktif selama 24 jam. Dengan itu, anda boleh menyemak keaktifan anda pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa soalan pelanggan mengenai akses kepada pulangan cukai.

Sesetengah orang mempersoalkan keselamatan data apabila melakukannya melalui telefon. Sebagai pengguna, anda tidak perlu mempersoalkan perkara ini. Pengendali cukai menjamin keselamatan data apabila menggunakan ciri ini. Sebenarnya, kring cukai itu sendiri telah mula aktif dari tahun 2012. Masa yang lama ini pasti menjamin keselamatan yang lebih baik.

Cara Membuat NPWP dan Keperluannya

Untuk menyemak  nombor NPWP  dalam talian, anda perlu mempunyai kad terlebih dahulu. Keadaan itu sendiri bergantung kepada jenis pembayar cukai yang akan dipilih. Jenis pertama ialah jenis orang yang tidak menjalankan perniagaan.

Apabila membuat jenis ini, keperluan pertama adalah salinan kad pengenalan. Sekiranya anda berasal dari luar negara, fail diperlukan yang membuktikan permit kediaman di Indonesia seperti KITAS atau KITAP. Keperluan untuk orang yang menjalankan perniagaan juga sedikit berbeza. Untuk jenis sedemikian, salinan fotokopi identiti juga perlu dibawa.

Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada salinan identiti, dokumen lesen perniagaan juga perlu dibawa. Dokumen ini diperlukan sebagai kesahihan bahawa perniagaan anda memang berjalan seperti biasa. Untuk dokumen permit ini, tidak perlu membawa permit yang berada di peringkat kebangsaan. Sekurang-kurangnya, anda perlu membawa kebenaran dari kampung.

Adalah lebih baik jika bukti bil utiliti juga dibawa. Jangan lupa juga membuat surat pernyataan di atas bahan yang anda benar-benar membuat perniagaan. Dengan itu, anda boleh menyelesaikan proses membuat dan memeriksa  nombor NPWP  dalam talian. Terdapat satu lagi jenis untuk wanita yang mahu urusan cukai mereka dibezakan daripada suami mereka.

Untuk baka ini, keperluan perlu dipenuhi lebih banyak lagi. Dokumen identiti adalah perkara pertama yang perlu dibawa. Selepas itu, jangan lupa juga membawa salinan fotokopi NPWP dan Kad Keluarga suami anda. Jika suami anda adalah warganegara asing, juga bawa dokumen cukai asing.

Ini terbukti membuktikan bahawa suami juga melaksanakan kewajipan cukainya di negara asal. Terdapat satu lagi keadaan yang paling penting. Istilah ini mengandungi surat perjanjian untuk pemisahan harta dan cukai. Dalam surat itu, ia juga perlu mendapat kebenaran daripada suami supaya isu percukaian isteri dipisahkan secara peribadi.

Faedah Mempunyai NPWP bagi Seseorang

Apabila pemeriksaan nombor NPWP  dalam talian telah dilakukan dan kad ternyata aktif, terdapat beberapa faedah yang akan diperolehi. Manfaat pertama sebagai yang paling penting adalah berkaitan dengan kemudahan menjalankan pentadbiran. Terdapat banyak proses pentadbiran yang menjadikan NPWP sebagai syarat wajib.

Pentadbiran pertama berkaitan dengan kredit bank. Apabila berbuat demikian, pelanggan perlu memasukkan nombor NPWP yang aktif  . Sekiranya NPWP tidak aktif atau tidak dimiliki, proses tersebut tidak dapat diteruskan. Sebagai tambahan kepada keperluan mutlak, bank juga akan menyemak  nombor NPWP  dengan kerap.

Dengan cek itu, bank akan mengetahui sama ada pelanggan mematuhi cukai atau tidak. Ini adalah salah satu fungsi kewujudan bank kerana bank dan pejabat cukai telah bekerjasama untuk melancarkan program percukaian negeri. Apabila kad aktif dan bank meluluskan, terdapat banyak jenis kredit yang boleh dilakukan.

Jenis-jenis itu sendiri termasuk gadai janji atau pinjaman pemilikan rumah, KTA atau pinjaman tidak bercagar, kepada pinjaman pelbagai guna. Membuat kad kredit juga boleh dilakukan dengan had sehingga 50 juta rupiah. Jangan lupa juga untuk menyemak  nombor NPWP  dalam talian  apabila anda ingin mendaftar untuk RDN. RDN sendiri bermaksud akaun dana pelanggan.

Sesetengah orang juga memanggilnya RDI atau akaun dana pelabur. Ini adalah ciri bank yang memudahkan pelanggan membuat pelaburan. Jenis pelaburan itu sendiri berbeza dari saham, dana bersama, hingga bon. Di Indonesia sendiri, terdapat banyak bank yang membuka kemudahan RDI.

Di antara bank-bank ini, yang paling biasa ialah Mandiri dan BCA. Kedua-duanya sememangnya berada di barisan hadapan kemudahan pelaburan untuk pelanggan. Walau bagaimanapun, pelanggan BNI dan BRI juga boleh menggunakan kemudahan tersebut.

Kewujudannya Juga Memudahkan Masalah Percukaian

Apabila nombor npwp menyemak  dalam talian dan hasilnya aktif, kewajipan cukai sudah dilampirkan kepada seseorang. Sememangnya, kad ini sendiri bertujuan untuk menyelesaikan masalah cukai. Kemudahan pertama apabila ia sudah aktif akan dilihat dalam pemulihan cukai. Pemulihan itu sendiri adalah proses tuntutan apabila jumlah cukai yang dibayar terlalu banyak.

Sekiranya  NPWP seseorang belum aktif, aktiviti pemulihan tidak akan dapat dijalankan. Di samping itu, kemudahan dalam mengurangkan pembayaran nominal juga boleh dilakukan. Bagi anda yang merasakan bahawa jumlah cukai yang ditanggung terlalu besar boleh memohon potongan untuk alasan yang sah.

Pastikan anda menyemak dengan kerap bahawa kad anda masih aktif. Sekiranya ia tidak lagi aktif, segera teruskan ke pejabat cukai. Jangan biarkan keadaan tidak aktif dibiarkan untuk masa yang lama. Lagipun, memeriksanya sangat mudah kerana sudah ada cara untuk memeriksa  nombor NPWP  dalam talian.

Selengkapnya