Permohonan Visa Cina :TeknoWarta

Semua pengumuman ada di laman web rasmi Pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese akan sentiasa terkini dalam mengumumkan sesuatu yang penting, terutamanya permohonan untuk permohonan visa. Lebih-lebih lagi, semasa wabak semasa, orang di Indonesia tidak boleh memasuki China dengan cuai.

Mengetahui sendiri bahawa negara ini adalah orang yang memulakan virus korona, jadi dalam melawat negara tirai buluh, terdapat terma dan syarat baru yang mesti diikuti oleh warganegara Indonesia yang akan pergi ke sana. Walaupun ia boleh dikatakan agak sukar dan mengambil masa yang lama, untuk 2021, sudah ada pengecualian.

China kini kembali normal, malah bandar Wuhan sebagai pusat wabak covid-19 buat kali pertama, rakyatnya telah melakukan aktiviti seperti biasa. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai visa, pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese bersedia untuk membantu anda dalam permohonan anda walaupun masih semasa wabak.

Artikel ini juga akan memberikan sedikit maklumat yang akan membantu anda lebih banyak lagi dalam memohon visa ke China untuk tahun ini. Ia juga diberitahu, dalam mengisi borang, ia dilakukan secara dalam talian, dan kemudian ia boleh pergi ke pejabat.

Keperluan untuk Memohon Visa Cina Dengan Betul

Biasanya, memohon visa ke China boleh dikatakan sangat mudah, cepat dan tidak mengambil banyak masa. Kira-kira tidak mencapai satu Minggu panjang. Anda juga harus tahu, jika penyerahan itu bukan kepada kedutaan Republik Rakyat China. Walau bagaimanapun, ia mesti melalui pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese.

Di Indonesia sendiri adalah ibu kota di Jakarta Selatan. Anda boleh datang terus atau memohon secara dalam talian. Bukan sahaja di Jakarta, penyerahan di Indonesia di ibu pejabat juga tersebar di Surabaya, Denpasar, dan Medan.

Ingin memohon visa, tentu saja, data mesti lengkap untuk memenuhi semua keperluan undang-undang. Walaupun kemudian dalam permohonan visa China dalam talian permohonan, dokumen juga mesti disediakan seawal mungkin supaya apabila mengisi borang, jangan keliru mencari dokumen

 

.

Berikut adalah beberapa dokumen yang mesti disediakan untuk memenuhi keperluan penyerahan dengan betul:

 1. Pasport

Ia mesti dibawa versi asal dan masih sah untuk 6 bulan akan datang dan masih terdapat banyak halaman kosong.

 1. Borang Permohonan Visa Dalam Talian

Borang, yang diisi dalam talian melalui komputer, mesti dicetak dan ditandatangani sendiri.

 1. Potret Sendiri

Dalam mencetak foto, saiznya ialah 33mm x 48mm. Walaupun latar belakang mestilah putih. Muka dan telinga harus kelihatan jelas.

Jika anda membawa kanak-kanak, kakak perempuan, saudara atau anak yang berumur di bawah 18 tahun, terdapat keperluan khas yang mesti dipenuhi untuk pergi ke China tanpa halangan, iaitu:

 1. Kanak-kanak mesti memasukkan salinan sijil kelahiran kerana dia belum mempunyai identiti yang sah.
 2. Kemudian salinan pasport atau ia boleh menjadi identiti ibu bapa.
 3. Sekiranya melakukan perjalanan bersendirian, ia dikehendaki membawa surat kebenaran daripada ibu bapa dengan kenalan dan waktu berlepas mereka.

Panduan Memohon Visa di Pusat Perkhidmatan Aplikasi

Semua dokumen yang diperlukan ini sememangnya perlu dipenuhi untuk proses penyerahan seterusnya. Mudah-mudahan,  setelah datang ke pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese, semuanya selesai, serahkan saja dan selepas itu ia akan diproses.

Walau bagaimanapun, dalam sub-bab pertama sebentar tadi, kami belum memberikan penjelasan lanjut mengenai butiran mengisi borang pendaftaran dalam talian, bukan? kemudian, panduan yang akan kami jelaskan di sini.

Secara umum, akan ada 4 hari bekerja dalam membuat visa sehingga dapat disahkan dan diberikan kepada pihak yang memohon. Bagi ekspres, ia boleh sehingga 3 hari. Walau bagaimanapun, dalam tempoh pandemik semasa, ia mungkin agak panjang jika keperluan tambahan belum wujud.

Segera, inilah panduan dalam memohon visa ke China dari borang dalam talian hingga penyerahan dokumen asal:

 1. Proses Pengisian Borang Dalam Talian

Oleh kerana ramai di antara anda tidak tahu, kami akan memberikan panduan untuk proses pengisian, iaitu:

 1. Lawati laman web visachina.org dan pilih bendera Indonesia kerana anda adalah warganegara Indonesia dan dari negara ini.
 2. Kemudian, pilih bandar yang akan ditetapkan dalam permohonan visa.
 3. Untuk halaman seterusnya akan ada langkah mengisi borang berdasarkan peraturannya. Anda hanya mengikuti bersama-sama.
 4. Pada titik ketiga, anda memilih apa destinasi ke China. Pilih satu daripada pilihan yang ada.
 5. Dan akhirnya, isikan kod pengesahan dan hantar dan baca Terma Syarat kemudian tandakan.
 1. Proses Penyerahan Dokumen Asal

Selepas itu, anda dikehendaki memuat turun borang yang lengkap, membawa dokumen sebagai keperluan umum untuk penyerahan seperti yang dinyatakan dalam sub-bab pertama. Sebelum datang ke pusat perkhidmatan permohonan visa C hinese Terdapat dokumen tambahan yang juga mesti dilengkapkan, iaitu:

 1. Bukti tempahan tiket pulang (sebagai pelancong)
 2. Bukti tempahan hotel atau penginapan
 3. Menunjukkan perjalanan jadual perjalanan
 4. Juga membawa jemputan apabila datang ke China dengan memenuhi jemputan.

Peraturan Baru di Pusat Perkhidmatan Aplikasi Visa Cina Untuk Visa Biometrik

Berikutan perkembangan zaman moden, sebagai tambahan kepada pasport biometrik, visa jenis ini juga dilancarkan untuk lawatan Indonesia ke China. Visa biometrik itu sendiri boleh dipanggil e-visa. Semua data akan dilakukan dengan cepat, dan disimpan pada cip.

Pengimbasan data dengan cara biometrik, lebih cepat berbanding dengan proses biasa. Di Indonesia sendiri, ini telah dilakukan kepada jemaah haji supaya proses beratur tidak terlalu lama.

Di halaman laman web pusat perkhidmatan aplikasi visa hinese, terdapat pengumuman baru mengenai penggunaan visa jenis biometrik yang ditandatangani berkuat kuasa dari 3 Februari 2021. Oleh itu, Republik Rakyat China melaksanakan peraturan baru untuk Indonesia untuk merekodkan 10 cap jari.

Itu berlaku apabila anda memohon visa atau juga semasa membuat visa biometrik untuk warganegara Indonesia. Sudah tentu, ia tidak boleh diwakili dan mesti datang bersendirian. Walau bagaimanapun, pemohon boleh dikecualikan daripada syarat-syarat ini jika:

 1. Ini belum bahkan 14 tahun atau bahkan lebih dari 70 tahun.
 2. Ia tidak mempunyai jari lengkap atau ia tidak boleh direkodkan.
 3. Tidak sah pada pemegang visa diplomatik, perkhidmatan dan kehormat China.

Keperluan tambahan pada visa China semasa wabak

Semua penjelasan dari sub-bab pertama hingga ketiga, mesti dilakukan semasa memohon pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese. Hanya saja wabak itu masih berlaku. Walaupun China telah mula kembali normal, Indonesia masih pulih daripada covid-19.

Oleh itu, China menyediakan keperluan tambahan untuk Indonesia terbang ke sana semasa wabak itu. Keperluan yang telah diluluskan oleh kerajaan China ke Indonesia, iaitu:

 1. Pemegang permit kediaman di China untuk warganegara Indonesia akan dipermudahkan jika mereka kembali ke sana. Terutama mengenai aktiviti perdagangan, teknologi atau keperluan manusia yang mendesak.
 2. Penumpang yang pergi ke China mesti mengemukakan pengisytiharan kesihatan.
 3. Sebelum menaiki pesawat, penumpang Indonesia dikehendaki mengambil ujian asid nukleik covid-19 di kedutaan China di Indonesia.
 4. Selepas itu, jika keputusan telah muncul, tunjukkan bukti hasil negatif asid nukleik dan antibodi IgM virus covid-19 sebelum menaiki pesawat.

Ikuti protokol kesihatan di mana sahaja. Sekiranya permohonan itu ingin diberikan dengan cepat oleh pusat perkhidmatan aplikasi visa C hinese, maka anda mesti mengikuti semua peraturan dan syarat yang telah kami jelaskan di atas.

Baca Juga